Gerėjanti ekonominė situacija pakeitė išsivysčiusių šalių gyventojų valgymo įpročius. Deja, į blogąją pusę. Žmonės vis dažniau valgo ne namuose, o restoranai ir greitojo maisto tinklai stengiasi pasiūlyti kuo didesnes porcijas. Daugybė žmonių renkasi didesnes porcijas, nes tai labiau „apsimoka“.
Palyginimui – prieš du dešimtmečius vidutinis kavos puodelis buvo 200-250 ml, šiandien kavinių tinkluose yra normalu rinktis ir 500 ml. Populiarioji „Coca-Cola“ anksčiau buvo parduodama 250 ml stikliniuose buteliuose (vos pristačius gėrimą rinkai – 170 ml buteliukuose), dabar dauguma mūsų renkasi 1 ar net 2 litrus. Kai pasirodė pirmieji „McDonald’s“ mėsainiai, jie svėrė apie 50 g, dabar – apie 250 g. Prieš 40 metų žmogus greito maisto restorane užsisakydavo mėsainį, mažą keptų bulvyčių porciją ir gėrimą, kuriuose buvo 600 kcal. Dabar toks kiekis siūlomas vaikams. Suaugusiems pasiūlomas dvigubai didesnis mėsainis, beveik trigubai didesnė bulvyčių porcija ir trigubai daugiau gėrimo. Tai yra net 1500 kcal.
Tyrimai rodo, kad kai žmogui pateikiama didesnė porcija, jis nesąmoningai suvalgo daugiau. Dideli maisto kiekiai iškreipė žmonių suvokimą, kiek iš tikrųjų maisto reikia organizmui. O tai – tiesus kelias link persivalgymo ir nutukimo, kurio sukeltoms ligoms gydyti valstybės išleidžia milijonus.